Teringat Chip & Dale |
Kacang Hazelnut adalah antara pilihan inti cokelat yang digemari ramai. Rasa kacang yang lembut, empuk dan berlemak sangat sedap untuk dikunyah begitu sahaja. Oleh itu apabila kita memilih cokelat yang berintikan hazelnut ketahuilah bahawa ia memberi kebaikan berikut:-
1. Lemak (Fat) yang baik iaitu Oliec acid yang mengurangkan tahap kolesterol jahat;
2. Berkemungkinan besar menghindarkan kita daripada penyakit mata Cataracts. Hasil kajian atas tikus yang diberi makan hazelnut menunjukkan tiada sakit cataracts. (Kesan atas manusia masih belum confirm ye)
3. Kaya dengan Proanthocyanidins yang merangsang saraf otak, memperbaiki aliran darah dan menggurangkan simptom alergi;
4. Kaya Protein dan Fiber;
5. Kaya Vitamin E dan B serta folate, sumber potassium, kalsium dan magnesium yang berfungsi menyeimbangkan tekanan darah.
Separuh lagi saya dah makan hihi |
Namun awas! walaupun hazelnut berkhasiat ia masih sangat kaya dengan kolesterol. Pakar perubatan menyarankan agar kita hanya makan paling maksimum satu gengam hazelnut sehari. Kini cokelat hazelnut tentu lebih sedap daripada biasa setelah kita tahu kebaikannya.
0 comments:
Post a Comment