Semua orang tahu Cokelat berasal daripada buah koko. ('cocoa') Tapi pernahkah anda lihat rupa bentuk buah koko. Atau lebih tepat lagi isi kandungan buah koko? Sebelum kita pergi lebih jauh terlebih dahulu saya perkenalkan anda buah ajaib: Theobroma Cocoa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUABuEsVcmkL-XZ9U4ywA8TaLYaOntZQnnshqlpLCNFEIIEk-fdnthcxY29qo3YkxiBX-BMxgS3qzMrq7nPGcPS3iGwb6TRwAGU2hGUyE4uhJp1cLrW0jy2zO7bh4rxAvGDaR3wVb11Ydv/s320/CacaoPods2.jpg)
![]() |
Hi kami telah diperap hi hi hi |
Setelah diperap barulah bijian koko menghasilkan rasa lemak pahit yang menjadi intipati rasa cokelat.
Sebenarnya proses menghasilkan cokelat yang dijual dipasaran sangat kompleks. Ia mesti dikeringkan, dibakar sebelum dilumatkan... tapi sebelum penerangan lanjut marilah kita berehat dulu sambil makan cokelat hehe.
0 comments:
Post a Comment