"Any colour - so long as it's Chocolate"

Wednesday, March 23, 2011

Wanita & Cokelat

Variasi dan kraftangan home-made cokelat sangat mengkagumkan dan sentiasa membangkit selera. Namun satu fakta yang menimbulkan tanda tanya; Dimana kaum lelaki tempatan dalam bidang cokelat? Agak menghairankan apabila tiada blog @ kelas cokelat yang memaparkan kaum lelaki tempatan.

Adakah cokelat sesuatu yang feminin? Mungkinkah cokelat sesuatu yang sangat berseni dan remeh sehinggakan lelaki tempatan sukar memahaminya? Namun agak menghairankan apabila pakar cokelat tempatan dibarisi oleh chef lelaki tersohor seperti Chef Amer. 

Sedang saya tercari-cari jawapannya saya terlihat foto-foto klasik pekerja kilang Cadbury di Birmingham, England tahun 1950-an. Majoriti pekerja Cadbury adalah wanita. Imej wanita pembuat cokelat dipaparkan bersih, suci dan berdedikasi. Mungkinkah ini jawapan yang saya cari?


Jelas wanita dan cokelat sangat sinonim. Cokelat melambangkan kasih sayang dan kelazatan (Same as us women hehe). Kenapa lelaki tempatan tidak melibatkan diri dengan cokelat? Lelaki cuma tukang makan perhaps hehehe.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...