"Any colour - so long as it's Chocolate"

Tuesday, March 1, 2011

Campur tangan anak di Dapur! Tolong...

Senario yang sentiasa menghantui kita setiap kali bercadang untuk membakar muffin atau membancuh cokelat adalah: 'Campur tangan' anak-anak kecil di dapur. Ia agak memeningkan, boleh mendidihkan darah dan acap kali membantutkan usaha untuk penyediaan cokelat yang istimewa (sebab kelam kabut). 

Tips berikut boleh digunapakai bagi mengubah senario tersebut. Saya sentiasa percaya setiap 'kesengsaraan' pasti menjadi satu kenikmatan apabila kita memperbetulkan niat dan minda ke arah positif.

1. Sentiasa menganggap proses membakar kek cokelat umpamanya sebagai pendedahan kepada anak kecil tentang  bahan  masakan, deria rasa dan sifat tolong menolong;  

2. Sentiasa menyelitkan proses mengira ketika menyediakan sukatan bahan kek cokelat umpamanya. Ia  secara tidak langsung mempraktikkan pengetahuan matematik didalam aplikasi harian anak-anak;

3. Sentiasa menganggap proses membakar kek cokelat umpamanya sebagai satu saat manis bersama anak-anak. Cokelat yang senget dan herot-berot dijadikan sebagai bahan ketawa. Kek hangus menjadi pengajaran tentang kepahitan apabila culas membakar umpamanya. Always look at the bright side.   

4. Pengajaran kepada deria rasa anak-anak umpamanya tentang kepanasan oven dan kesejukan ais. Memanamkan sikap berani mencuba dan memahirkan teknik memecahkan telur umpamanya.
Moga 'campur tangan anak' didapur dapat dilihat sebagai penawar dan rencam hidup yang menggelikan hati.      

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...